top of page

ERKEND LEERBEDRIJF

Cursus Gitaarbouw (individueel)

De Cursus

Beginners & Gevorderden

Praktische informatie

Peter Damm

Het Dagprogramma

VEILIGHEIDSREGELS

------------------------

afzonderlijke fotoseries Cursisten:

Ruud is klaar met zijn akoestische gitaar met Koa, Purperhart en Mahonie (70 dagen)

Erik is ook klaar. (41 dagen)

Peter is klaar 

RON IS OOK ALWEER EEN TIJDJE KLAAR!!!

Heel toepasselijk: Cursus gekregen voor zijn vijftigste verjaardag, gemaakt in 50 dagen!

Cursus Gitaarbouw

INSCHRIJVING ELKE DAG MOGELIJK

elke cursist maakt immers een andere gitaar

10 zaterdagen of zondagen door het gehele jaar heen (2024 - 2025)

Daarna terugkomdagen, want in tien lessen is je gitaar niet af natuurlijk.

(elke gewenste instapdatum, gehele jaar door)

Meestal op dagen zoals zaterdag en zondag, maar doordeweeks is ook gewoon mogelijk.

En in de schoolvakanties van deze regio.

peterdammguitars@gmail.com

=============================================================

De Cursus

In deze gitaarbouwcursus komen alle facetten van de gitaarbouw uitgebreid aan bod. De cursisten mogen zelf bepalen welk type / model gitaar of bas ze willen maken. Van standaard modellen zijn bouwtekeningen bij ons te koop. Voor afwijkende modellen dienen de cursisten zelf een tekening te maken. (schaal 1:1). Dit kan thuis voorbereid worden of op de cursus, die wordt gehouden in het bouwatelier van Peter Damm Guitars te Gasselternijveen, Drenthe.

Alle materialen zoals hout en hardware onderdelen zijn ook bij Peter Damm Guitars aanwezig of te bestellen. Hierin kan Peter je ook uitstekend adviseren. 

Waar je bij de tekening rekening mee moet houden is de mensuurlengte (schaallengte / snaarlengte), die staat min of meer vast. Een schaallengte kiezen hangt af van je persoonlijke voorkeur of de grootte van je handen en lengte van je lichaam. Klassieke gitaren zijn meestal 65cm van topkam tot brugbeentje. Een Les Paul gitaar is vaak 62,5cm en zo zijn er nog stratjes van 65cm, maar ook 63 en 64 kom je wel tegen. Django Reinhardt of Selmer/Gypsy type gitaren zijn vaak zelfs 67cm!

Wanneer je klein van stuk bent, of juist erg lang, kan het van belang zijn bij welke fret je de hals in de body laat beginnen. Een klassieke gitaar zit bij de twaalfde fret al in de klankkast, maar bij sommige strat typen kan dit bijvoorbeeld de 15, 16 of 17e fret zijn. Steelstring vaak bij 14e fret, maar je hebt ook 12-fretters.

De metalen brug van een elektrische gitaar ga je niet zelf maken en dan dien je dus rekening te houden met de snaarbreedte daarvan. Heel vaak ook de radius, die dan weer als ronding in je toets verwerkt moet worden om comfortabel te kunnen spelen.

Het topzadel kun je wél zelf maken en die maat kun je dan ook zelf bepalen. Wil je een hele smalle elektrische gitaar, dan kun je hier 41mm voor kiezen. Ga je breder, dan wordt je snaarafstand tussen de snaren ook iets breder en dat is lekker voor mensen met iets dikkere vingers. Je kunt 45mm als extreem breed beschouwen voor een elektrische gitaar. Een akoestische steelstring zit precies tussen een elektrische en klassieke/spaanse gitaar in. Een klassieke gitaar heeft de meest brede topkam, en mijn vaste muzikale begeleider Remco is dit soort gitaar gewend. Voor Remco heb ik zijn Jazzgitaar met smalle hals voor hem bespeelbaar gemaakt door de fretjes te vervangen, die minder schuin af te vijlen om meer speeloppervlak te krijgen en het topzadel te vervangen en de snaarverdeling aan te passen.

Conclusie: wat ontwerp betreft is het enige wat echt vaststaat de snaarlengte, topzadelbreedte en brugbreedte. Voor de rest mag je van mijn part 6 punten als een ster aan je body maken en een gekke kop ontwerpen. Of je er daarna nog een koffer bij kunt krijgen is de vraag, maar gekke ontwerpen kunnen. Bij akoestische instrumenten is het experimenteren met vormen iets minder aan de orde.

Bij het ontwerpen kun je natuurlijk alvast rekening houden met standaardmaten van koffers, standaards en dergelijken. Dat zijn wel handige praktische zaken.

Omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn, geldt de inschrijving dan ook alleen wanneer het totale bedrag volledig is overgemaakt.

Van links naar rechts: Elzen strat, Lindehouten Precision model bas, Lindehouten BC-Rich model gitaar, Les Paul model in Notenhout en mahoniehouten bodydelen met tekening van de kleine Les Paul erop.

=================================================================

 gitaarbouwcursus

Beginners & Gevorderden

De gitaarbouwcursus is toegankelijk voor zowel de beginners als de gevorderden. Bij alle werkzaamheden zal iedereen op zijn of haar niveau bijgestaan worden door meesterbouwer Peter Damm. Niet iedereen heeft weleens met een schaaf of beitel gewerkt, en omdat deze meestal scherp zijn is hierbij de nodige voorzichtigheid maar vooral handigheid gewenst. Ook bij deze handelingen wordt tekst en uitleg gegeven, zodat het resultaat goed wordt.

Het is ook mogelijk om thuis verder te werken met je eigen gereedschap. Natuurlijk is het een hele klus zo'n gitaar en het zal dan ook niet lukken om de gitaar binnen de cursusduur van 10 lesdagen af te maken. Daarom ben je welkom op de door ons samen geplande terugkomdagen: een aantal dagen, zaterdagen of zondagen verderop in het jaar. (85,- p/dag exclusief 21% btw). Voor een elektrische gitaar zullen zeker 25 - 30 lessen nodig zijn. Uitzonderingen daargelaten. Het record bij een van onze cursisten staat nu op 16,5 dagen inclusief gefreesde klankkamers.

Gemiddelde duur: (ook afhankelijk van wat men thuis kan doen, en eigen handigheid)

Elektrische gitaar / bas   31 dagen

Jazzgitaar                        46 dagen

Akoestische gitaar          56 dagen

Natuurlijk is de bouw van een akoestische gitaar anders dan een elektrische en hiervoor zullen de cursisten ook veel meer mallen moeten maken. Je kunt de zijkanten van de klankkast nl. niet in het luchtledige buigen. Deze zullen een aantal dagen in een mal moeten blijven zitten om hun vorm te behouden. Een elektrische gitaar body vorm kun je met behulp van een triplex mal uitfrezen. Elk type gitaar heeft dus zijn eigen moeilijkheidsgraad, hoeveelheid mallen en tijdsduur. Waarbij je wel aan een "meerjarenplan" moet denken bij een akoestische gitaar.

=================================================================

Praktische informatie

De gitaarbouwcursus bestaat uit 10 zelfgekozen dagen van 9:00u. - 17:30u. en om de gitaar af te maken zijn er terugkomdagen gepland. We kunnen zien dat er voor de elektrische gitaar ongeveer 25 - 30 lesdagen nodig zijn om de gitaar helemaal af te maken. Voor akoestische instrumenten zal dit echter veel langer zijn. Hierbij moet je rekening houden met een meerjarenplan.

Olaf na ongeveer 23 lessen. (ongeveer 2000,- incl. lessen en materiaal)

Max. aantal deelnemers per intekendag: 4

We gaan het gehele jaar door, en in overleg plannen we samen de dagen die wij allebei kunnen. Er kunnen vier cursisten op één dag intekenen. Niet iedereen kan op hetzelfde moment, en tot nu toe gaat het met dit systeem erg goed.

Kosten: € 800,- incl. koffie & thee (exclusief 21% btw)

Materiaalkosten: zijn niet inbegrepen en zijn afhankelijk van het type gitaar. (Globaal zo tussen de € 200,- en de € 700,-) Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Ook heb je niet alles meteen nodig en kun je ervoor sparen. Eerst je hout, dan je brug, elementen, mechanieken...enz... Inclusief de kosten voor de cursus kom je ongeveer uit tussen de € 1500,- en € 2500,- (laatstgenoemde met dure elementen en een dure Bigsby.) Alle benodigdheden zoals hout en hardware onderdelen zijn aanwezig of kunnen worden besteld.

Aangezien de leraar ook als artiest werkzaam is, zou het wel eens voor kunnen komen dat hij onverwacht moet optreden. Hier wordt dan zo spoedig mogelijk melding van gemaakt en verschuift de les in overleg eventueel naar een andere dag.

=============================================================

Peter Damm

"Toen ik vier jaar oud was en een oude viool ontdekte in de kast op zolder, was ik zo gefascineerd door het instrument, dat ik deze ging namaken. Ik had nauwkeurig de omtrek van het model op een stuk triplex gezet en uitgezaagd met een figuurzaag. In feite was dit mijn eerste poging tot het maken van een muziekinstrument vóór het mijn beroep werd"., aldus Peter Damm.

Hij wist op zeer jonge leeftijd al wat hij wilde gaan doen. Na een opleiding tot Meubelmaker, Houtsnijder/Beeldhouwer vond hij een logische combinatie van Muziek en Hout en studeerde gitaarbouw in het Atelier van een ervaren grootmeester uit Zaandam.

"Ik ben later in dienst geweest bij een gitaarbouwbedrijf in Hilversum. Daar creëerde ik nieuwe instrumenten en deed er reparaties. Maar na daar 6,5 jaar gewerkt te hebben ben ik gevraagd door de toenmalige Crafter Guitars importeur die een specialist zocht. Daar heb ik vijf jaar gewerkt om deze gitaren af te stellen en sommige te repareren voor ze naar de winkel gingen. Daarna heb ik drie jaar bij de Peerless Guitars importeur gewerkt".

Op dit moment bouwt en repareert hij ruim 43 jaar gitaren en bassen en aanverwante houten snaarinstrumenten.

=================================================================

Het Dagprogramma

 

De dag loopt in principe van 09:00u. tot 17:30u.

Voor koffie en thee wordt gezorgd.

 

In de keuken kunnen we lekker het middageten gebruiken wat door de cursisten zelf kan worden meegebracht.

=================================================================

VEILIGHEIDSREGELS

Deelname voor eigen risico

Deelname aan de cursus gitaarbouw is voor eigen risico. Veiligheid van de cursisten staat hoog in mijn vaandel en ik zal daar voortdurend op letten. Dat vraag ik ook van de andere deelnemers. Houd elkaar in de gaten en ''corrigeer elkaar waar nodig''. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Omdat dit soort activiteiten niet te verzekeren is, is mij aangeraden om de cursisten bij aanvang van de workshop een contractje te laten tekenen waarin men aangeeft akkoord te gaan met het eigen risico en dat men de veiligheidsregels in acht zal nemen.

Veiligheidsregels

1. Maak, indien nodig, (zoals bij o.a. een aantal bewerkingen met machines) gebruik van beschermende maatregelen, zoals: duwhoutjes, stofkap, handschoenen, veiligheidsbril, stofmasker, gehoorbeschermer en de beveiliging van de machine zelf.


2. Houtstof kan irriterend zijn voor de luchtwegen. Het zelfde geldt voor been en kunststof en metaal. Stof van veel andere materialen zijn over het algemeen zeer ongezond. Ga met de stofzuiger aan de slag en zet ook anderen niet in de stofwolken. Draai je werkstuk bijvoorbeeld en zorg dat je met de wegspringende stukken hout niemand raakt.


3. Wees zorgvuldig met het gebruik van het gereedschap. Als je gereedschap niet kent, vraag dan aan de docent of aan medecursisten naar de "gebruiksaanwijzing". Het is ondoenlijk om te onthouden welke cursist al met welk gereedschap heeft gewerkt of heeft kennisgemaakt. Gebruik het gereedschap waar deze voor gemaakt is en maak er geen "oneigenlijk" gebruik van.


4. Met scherp gereedschap "van je af werken", en nooit je hand erachter!


5. Let op je werkhouding. Zorg dat je ontspannen staat te werken. Voorkom vermoeidheid en nonchalance door afwisseling in houding en werkwijze. Blijf alert. Neem op tijd je pauzes.


6. Zet je werk goed vast met klemmen of dubbelzijdig tape en oefen bijvoorbeeld even zonder stroom, zodat je kunt zien of je ruimte genoeg hebt voor de bewerking. Zeker met een freesmachine is dit geen overbodige luxe, daar je bijvoorbeeld tegen een klem kan aanstoten. Snoeren altijd over je schouder met genoeg snoer achter je, zodat je niet klem komt te zitten en de gehele bewerking kunt uitvoeren. Ook kan het zijn dat je niet genoeg oppervlak hebt voor de freesmachine om op te rusten. Dan kan je machine gaan duikelen. Hiervoor maatregelen treffen met een stapeltje hout naast het te frezen object. Bij de lintzaag kan het zijn dat je werkstuk te breed is om de bocht te maken. Dit allemaal van tevoren controleren.


7. Pas op met het tillen van zware voorwerpen. Geneer je niet om hulp te vragen.


8. Bij gebruik van superlijm (cyanoacrylaat), en dan ook vooral met nieuwe tubes, uitkijken dat het eruit kan spatten. Denk aan (je ogen) en je vingers, want die zitten zo aan elkaar vast. Het gebruik van handschoenen kan hierbij een uitkomst zijn.


9. Het gebruik van elektrisch gereedschap is voor eigen risico, maar desondanks alleen toegestaan na overleg met en uitdrukkelijke toestemming van de docent. Zorg bij het gebruik van de lintzaag, figuurzaagmachine, beitel-slijpmachine, boor- en kolomboormachine, freesmachine, cirkelzaagtafel en de vlak/vandiktebank voor veiligheidsbril/kap, gehoorbeschermer, duwhoutjes, handschoenen, stofkap en beschermende kleding en de ingebouwde beschermende uitrusting van de machine zelf. Denk ook aan de medecursisten en deel de desbetreffende uitrusting gewoon uit.

Don

Don loopt al wat langer mee en heeft dit keer gekozen om een gitaar te ontwerpen. Zo is hij bezig met:


1) een gitaar van padouk


2) bezig een toets te vervangen van zijn oude akoestische gitaar.


3) werkt hij ook nog aan twee draailieren, waar aardig wat tijd in gaat zitten om ze goed te krijgen.


4) Creatief als hij is maakt hij ook nog poppen (lees Muppets) en andere items.

Leerling Don heeft al aardig wat gemaakt. Gitaar, Basgitaar en twee draailieren.

Gitaar ontwerp van Don klaar.

Cursist Don met eigen ontwerp van elektrische gitaar.

Freesmal is klaar.

=================================================================

Melissa

Melissa wanted to make a guitar from when she was 14 years of age and it took her 30 years more to find me; her teacher. Now she is finally making an electric guitar with a slightly smaller scale and bodyform. That will look so much better with her own scalelength. And that's the best part about making your own guitar, the fact that you can have it the way you want it.

=====================================================

Bo


At first Bo was an intern for a week, but we decided to keep him and have him build a guitar for himself!

=============================================================

Olaf

Olaf makes a Les Paul type electric guitar and chose that to be his schoolproject. So he has to write everything down as well as doing the practical stuff. Actually very clever, because you end up with your own guitar and finish the project for school at the same time. And if Olaf wants to make another one he can just refer to his writing.

THIS IS THE RESULT AFTER 17 DAYS !

=======================================================

bottom of page